På vej mod idrætssektorens arbejdsformidling?

En dansk delegation besøgte Sportwerk Vlaanderen i foråret og hentede god inspiration til fremtidens arbejdsmarked. Nu henter vi Sportwerk til Danmark og får måske inspiration til at skabe ‘fremtidens arbejdsformidling’ for idrætssektoren i Danmark? Foto: Henrik H. Brandt

Konferenceoptakt.

“Tillykke med din nye idrætsuddannelse. Nu skal du arbejde som frivillig eller deltidsansat til sulteløn resten af dit liv”…

“Tillykke med jeres nye idrætsfacilitet. Nu forventer vi, at I får alle med og leverer fantastisk træning og instruktion til alle målgrupper og også meget gerne i helt nye idrætsgrene”…

“Tillykke med jeres nye cheftræner. Træneren skal på barselsorlov i næste uge, og hvad forresten med pension og efteruddannelse”?

Udfordringer er der nok af i et idrætsrelateret arbejdsmarked på et stadie midt imellem frivillighed og professionalisering. Derfor henter Konferencen på Idrættens Branchedage belgisk inspiration i jagten på fremtidens smidige og fleksible arbejdsmarked i idrætssektoren. 

Belgierne har nemlig et forspring gennem den statsstøttede armslængdeorganisation Sportwerk Vlaanderen, som hvert år hvert år formidler og administrerer tusindvis af ansættelsesfodbold for trænere og instruktører i idrætssektoren i den flamske del af Belgien (6,6 mio. indbyggere).

Sportwerk hjælper på den ene side uddannede og kvalificerede trænere og instruktører med at ’fylde vagtplanen op’ og udvikle en karriere i idrætten.  

På den anden side varetager Sportwerk de ansættelsesmæssige procedurer for foreninger og andre idrætsudbydere og hjælper idrætsmiljøerne med at skaffe kvalificerede instruktører.  

Kunderne er eksempelvis idrætsforeninger, idrætsorganisationer, lokale myndigheder, skoler, sociale organisationer og idrætscentre. Sportwerk står både for at sikre de rette kompetencer og for at varetage de rent administrative forhold omkring ansættelserne. 

Også Belgien oplever store strukturelle forandringer i idrætssektoren. Som i Danmark oplever man en stigende professionalisering af idrætten og et voksende misforhold mellem uddannelsessystemet (formelt/uformelt) og trænernes arbejdsforhold og karrieremuligheder.

Træner/instruktørrollen bliver i stigende grad et kludetæppe af små og store ansættelsesforhold for den enkelte, desuden oplever idrætten stigende efterspørgsel på professionel hjælp til at varetage andre funktioner som supplement til frivilligheden i eksempelvis foreninger eller faciliteter.

Vore konferencegæster Barbara Blondeel og Caro Carrissemoux er begge ansvarlige for Sportwerk Vlaanderens operationelle del i Belgien. De glæder sig til at stifte bekendtskab med den danske idrætssektor.

I Vejen giver de bolden op til en diskussion om fremtidens trænerrolle med deltagelse af et fremragende panel bestående af

Søren Østergaard, medstifter af Trænerakademiet og centerleder ved Center for Ungdomsstudier,

Søren Lønstrup, medstifter, Træner Danmark

Lars Møller, udviklingschef, Dansk Håndbold Forbund

Lars Balle Christensen, sportsdirektør, Team Danmark

Efterfølgende holder Sportwerk deres egen session, hvor man som dansk idrætsudbyder kan komme med ind i maskinrummet på idrættens arbejdsformidling i Belgien og forhåbentlig hente værdifuld inspiration til organiseringen af fremtidens idrætssektor i Danmark.

Læs mere i konferenceprogrammet.

På Konferencen kan du den 31. oktober i debatterne om fremtidens arbejdsmarked og fremtidens trænerrolle blandt andre møde:

Barbara Blondeel og Caro Carrissemoux, operations managers, Sportwerk Vlaanderen, Belgien

Søren Østergaard, medstifter af Trænerakademiet og centerleder ved Center for Ungdomsstudier

Søren Lønstrup, medstifter, Træner Danmark

Lars Møller, udviklingschef, Dansk Håndbold Forbund

Lars Balle Christensen, sportsdirektør, Team Danmark

Forrige
Forrige

Idrættens Branchedage: Messen sætter scenen for fremtidens faciliteter

Næste
Næste

Hvem skaber fremtidens danske klynger for idrætsinnovation?