Idrættens våbenkapløb. Eliteidræt i politisk og økonomisk krydspres
Konferenceoptakt. Internationale events og eliteidræt nyder stor politisk velvilje i Danmark, men samtidig ser vi ind i en international idrætsverden, hvor totalitære stater i stigende grad overtager scenen og driver et økonomisk kapløb om medaljer, sportshold og events.
Hvad skal dansk idræts strategi være på den internationale scene, hvor totalitære stater i stigende grad forvrider den økonomiske bæredygtighed og skaber politisk uro omkring de internationale idrætsbegivenheder, vi udvikler vore talenter og elitesportsfolk til?
Kan man overhovedet drive dansk eliteidræt på internationalt niveau på et - efter eliteidrætsloven “socialt og etisk forsvarligt grundlag”, hvis den eliteidrætsverden, vi sigter imod, er et selskab, vi ikke har lyst at blive set i? Og hvad sker der på den anden side, hvis vi ‘bliver hjemme’ eller melder os ud af kapløbet om de største events?
Med besøg af Lars Haue-Pedersen, managing director Global Sports Practice, Burson, Cohn & Wolfe har vi på Konferencen på Idrættens Branchedage den 1. november mulighed for at diskutere spørgsmålet fra et bredere perspektiv end den rene danske vinkel sammen med et yderst velkvalificeret panel.
Læs mere om sessionen i konferenceprogrammet.
Mød blandt andre:
Et andet blik på Mellemøstens fremmarch i sport
Lande som Qatar og Saudi-Arabien får hård kritik for deres fremfærd og overdådige investeringer i sport, men har de i virkeligheden en legitim og sammenhængende idrætsstrategi, som vi burde lære af i Danmark? Hvordan skal dansk idræt agere på den internationale scene, og hvilke lande kan vi lære mest af? Få et globalt perspektiv på trends og tendenser i idrætsverdenen?
Lars Haue-Pedersen, managing director Global Sports Practice, Burson, Cohn & Wolfe
International idræt i uvejr. Hvor går grænsen for dansk idræt?
Hvorfor investerer totalitære regimer så kraftigt i sport? Hvad betyder det for dansk idræts fremtidige strategi, at der er et stigende økonomisk våbenkapløb og en stigende afgrund mellem dansk idræts demokratiske fundament og virkeligheden i international idræt.
Jens Sejer Andersen international chef, Play the Game
Dansk eliteidræt og det internationale våbenkapløb
Team Danmark er ifølge loven forpligtet på at udvikle eliteidrætten på en social og samfundsmæssigt forsvarlig måde og på et ’kulturpolitisk’ forsvarligt grundlag. Kan man overhovedet det, når konkurrenterne i den internationale idrætsverden spiller efter andre regler? Hvor langt skal vi gå for at hænge på det internationale våbenkapløb? Kigger vi ind i en fremtid, hvor eliteidrætten ikke længer bliver set som et samfundsmæssigt gode, men snarere som en samfundsmæssig belastning? Skal Danmark og ligesindede lande i højere grad gå deres egne veje i det internationale idrætssamkvem?
Søren Riiskjær, tidl. kontorchef i Kulturministeriet og direktør i Team Danmark, forfatter til bogen ’Dansk Idrætspolitik’
Værtsnationens dilemma i en broget international idrætsverden
På den ene side er det svært at fremme danske idrætsværdier, hvis vi aldrig er vært for store internationale sportsevents. På den anden side må vi af og til gå på kompromis med danske værdier for at få fat i værtskabet for idrættens store begivenheder. Hvad er fremtidens danske vej i hvervning og udvikling af større idrætsbegivenheder en stadigt mere broget international idrætsverden?
Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark