Debat. Er idrætten nu så demokratisk, som vi tror?

Er vores idealer om demokrati i idrætten blevet lidt rustne? Hvordan fornyr man demokratiet i idrætten både indefra og udefra? Hvem er folket i nutidens idrætssektor? Vær med i debatten på Idrættens Branchedage. Foto: Henrik H. Brandt 

På Idrættens Branchedage kommer idrættens demokrati til serviceeftersyn fra flere vinkler.  

Vi oplever i disse år en sektor, hvor befolkningens idrætsvaner er i stærk forandring, hvor flere aktører melder sig med idrætstilbud til befolkningen, og hvor også foreningsbilledet ændrer sig både lokalt og på landsplan med en lang række civilsamfundsorganisationer varetager forskellige interesser.

Vi ser eksempelvis, at stadig flere idrætsfaciliteter har egne medlemssystemer eller organiserer egne aktiviteter, uden at man direkte kan regne disse fællesskaber som en del af den organiserede foreningsidræt.

I Danmark støtter vi næsten udelukkende den foreningsorganiserede idræt ud fra demokratiske idealer, men kan idrættens demokrati og overordnede regulering i den nuværende struktur i praksis følge med folkets ønsker, vaner og behov - eller er der behov for nytænkning? 

Vi belyser problemstillingerne fra mange vinkler i Vejen, men vi glæder os særligt til den dedikerede session om idrættens demokrati på Konferencen den 6. november. Vi har tilladt os at tage den store demokratiforkæmper Hal Kochs lille efterkrigstidsskrift ”Hvad er demokrati?” ned fra hylden og støve den lidt af. Holder demokratiet i dansk idræt overhovedet til Hal Kochs definition af demokrati? 

Hal Koch - den store demokratiforkæmper og første formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, anså i høj grad det demokratiske ungdoms- og foreningsarbejde for at være en forudsætning for demokratiet: 

"Demokrati er ikke blot en styreform. Demokrati er samtale. Det er en måde at handle på og en måde at omgås andre mennesker på, hvor respekten for individet, fællesskabet, omgivelserne og samfundet er helt centralt. Og hvor fordommene lader sig udfordre, og argumenterne flytter holdninger."

Hal Koch

Kan idrættens demokrati leve op til Hal Kochs definition af demokrati? Deltag i diskussionen.

Men er der egentlig gået Kochs i Hallen i dansk idræt?

Lever idrætten op til Hal Kochs demokratisyn, hvis man kigger på idrættens organisering i dag gennem centraliserede, statsstøttede organisationer og en folkeoplysningslov, der favoriserer én bestemt organiseringsform?

Efter en kort indledning med udgangspunkt i Hal Koch ved Henrik H. Brandt, daglig leder, af IdrætsPlatformen Danmark, lægger vi debatten ud til aktører, der på forskellig vis beskæftiger sig med spørgsmålet i deres hverdag, hvor demokratiet i den organiserede idræt skal tilpasses nye strømninger og behov:

Ny styreform i Dansk Firmaidræt - Hvorfor og hvordan fungerer det?
Dansk Firmaidræt nye strategi skal skabe en bredere repræsentation i ledelsen end firmaidrætsforeningerne.  To medlemmer udpeges af henholdsvis arbejdsgivere og arbejdstagere, og ungdommen har fået deres eget stående udvalg, hvor kun medlemmer mellem 18 og 35 år er valgbare. Hvordan søger forbundet strategisk at navigere mellem medlemsstyre og ønsket om at åbne sig mod samfundet? Hvordan opleves processen fra forskellige vinkler i forbundet?
Peder Bisgaard, formand, Dansk Firmaidræt
Freddy M. Hejgaard, arbejdsgiverudpeget bestyrelsesmedlem (udpeget af SMV Fitness)

Atletikkens ledelsesuro. Forfaldshistorie eller vejen til en ny begyndelse?
Dansk Atletik har som specialforbund oplevet både medlemstab og uro og mistillid til og mellem skiftende bestyrelser. Er det et demokratisk sundhedstegn eller svaghedstegn, at der er kamp om pladserne? Hvad er prisen for uro i ledelsen, og hvordan skal atletikken finde det gode samarbejdsklima igen? Samtidig arbejder atletik med at finde den rette formel for at organisere eller finde en rolle i forhold til løbebevægelse,
Lars Werge, formand, Dansk Atletik

Efter de indledende oplæg lægger vi op til en debat: Fungerer demokratiet i dansk idræt? Hvem er folket i dansk idræt? Er alle interesser godt nok repræsenterede, eller køres mindretallet over? Hvem har mest ret i dansk idræt? De mest ressourcestærke og lovgivningsmæssigt privilegerede – eller de fysisk inaktive borgere eller økonomisk og politisk udenforstående aktører Hvordan har debatten og den demokratiske kritik det i dansk idræt? Er idrætten ved at forstene i rygklapperi mellem politikere og idrætsledere og velsmurt public affairs arbejde?

I panelet er foruden de tre oplægsholdere:
Mogens Kirkeby, næstformand, DGI
Lene Dybdal, konstitueret formand, Idræts- og Fritidsfaciliteter i Danmark (IFFD) og formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Holstebro Kommune
Morten Brustad, branchedirektør IFFD

Vi glæder os til debatten, som bliver en af mange væsentlige debatter om idrætssektorens fremtid på Konferencen på Idrættens Branchedage.

Forrige
Forrige

Idrætten får ny minister og borgmester for en dag

Næste
Næste

Stærkt felt af oplægsholdere klar til Idrættens Branchedage