Ja, da, vi har data. Men hvordan agerer kommuner og idrætsaktører på datagrundlaget?

Tendenserne i voksne danskeres idrætsudøvelse kunne måske være et eksempel på, at politiske initiativer og beslutninger på idrætsområdet ikke altid tager bestik af data? Kilde: Danskernes motions- og sportsvaner, Idrættens Analyseinstitut


Af Henrik H. Brandt, daglig leder af IdrætsPlatformen Danmark

Den danske idrætssektor har næppe nogensinde haft et bedre og mere tilgængeligt datagrundlag om tal og tendenser i idrætssektoren at træffe beslutninger på, men data gør det ikke alene, når politikere og beslutningstagere i kommuner, idrætsorganisationer og faciliteter træffer konkrete beslutninger for fremtiden.

I løbet af Idrættens Branchedage vil det i den grad blive tydeligt, hvordan datagrundlaget for idrættens beslutningstagere i disse år både bliver mere omfattende og mere anvendelsesorienteret og tilgængeligt end nogensinde tidligere.

Men samtidig vil vi i løbet af Konferencedagene 5.-6. november også reflektere over datajunglen og stille spørgsmålet, om vi overhovedet vil agere på data, når det kommer til stykket?

Politiske realiteter og prioriteringer og databaseret viden følges af mange årsager ikke altid ad i landets byrådssale eller på Christiansborg.

Idrætssektoren i tal
IdrætsPlatformen tog i 2023 med god hjælp fra Danmarks Statistik og underliggende dataindsamlinger fra Idrættens Analyseinstitut (Idan) et skridt til at synliggøre det samlede datagrundlag for idrætssektoren i publikationen ’Idrætssektoren i tal’.

Publikationen giver et samlet overblik over de væsentligste data for idrætssektorens udvikling. Og – beklager, men det kribler i fingrene – rapporten kommer også med konkrete perspektiveringer af, hvad datagrundlaget kunne – eller burde – betyde for fremtidens retning for ikke mindst den nationale idrætspolitik.

De senere års enorme vækst i antallet af padelbaner kunne være eksempel på en tendens, som er velkendt, men samtidig langt hen ad vejen afkoblet fra offentlige idrætspolitiske beslutninger. Kilde. Dansk Padel Forbund

Talogviden.dk 
Idrættens Analyseinstitut har sammen med IFFD fulgt op på efterspørgslen på tilgængelige data ved at lancere initiativet talogviden.dk, hvor det er hensigten at tilgængeliggøre de væsentligste nøgledata for kommunerne i deres udvikling af idrætspolitikken og som beslutningsgrundlag for konkrete initiativer som eksempelvis nye idrætsfaciliteter eller justeringer i tilskudsmodellerne.

Som forundersøgelse har Idan undersøgt kommunernes villighed til at agere på data. Vi kan godt afsløre på forhånd, at der er stor forskel på villigheden til at basere beslutninger på datajunglen mellem lokalpolitikere og ansatte/ledere i forvaltningerne.

På Konferencen den 6. november fortæller chefanalytiker Peter Forsberg og næstformand i IFFD, Holger Kortbek fra Gladsaxe Kommune om det nye initiativ. På sessionen vil Idan og IFFD gerne have feedback til det igangværende udviklingsarbejde.

Som opfølgning på sessionen præsenterer cand.scient Mark Skovbye Eg Østergaard, fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet en helt konkret undersøgelse af de barrierer, der spiller ind, når mange af landets kommuner trods konkret viden om masser af ledig facilitetstid i skoletiden ofte har svært ved at omsætte den konkrete viden til mere facilitetstid til andre brugergrupper.

Danmark i bevægelse - en verdenspremiere
Også Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved Syddansk Universitet rykker kraftigt på dataformidlingen. Projektleder for den befolkningsundersøgelsen Danmark i bevægelse, Jens Høyer-Kruse præsenterer på Konferencen det interaktive dashboard, som i fremtiden vil gøre det muligt for eksempelvis kommuner eller idrætsgrene selv at hente detaljeret viden om befolkningens bevægelsesvaner. Vi tror faktisk, der bliver tale om en veritabel verdenspremiere for det nye værktøj på Idrættens Branchedage.

Kunstig intelligens og ny teknologi 
Endnu en session med deltagelse af Idrættens Udviklingscenter og SDU samt en række konkrete udbydere af databaserede tjenester som Equip, HallMonitor og WannaSport præsenterer mulighederne for at agere på data eller forstærke idrætsprojekter gennem brug af data.

Anders Lund Ærthøj, Cand. Mag. i kultur, kommunikation og globalisering ved Idrættens Udviklingscenter vil i sessionen tegne et billede af, hvordan data og kunstig intelligens kommer til at spille sammen i fremtidens forvaltning på idrætsområdet.

Som vært for hele programmet vil også IdrætsPlatformen blande sig og komme med helt jordnære og lavpraktiske anvisninger på, hvordan man selv kan finde data og lave sine egne analyser og beslutningsgrundlag for fremtidige kommuner og strategier. Det sker blandt andet på seminaret Foreningsinspiration målrettet frivillige bestyrelser og ledere i foreninger og idrætsfaciliteter onsdag den 6. november kl. 18.00-21.00.

Vi ses i Vejen!

Nærlæs programmet og planlæg, hvordan du vil navigere dig igennem Konferencens bugnende tagselvbord af viden og inspiration til fremtidens idrætssektor på de to konferencedage den 5.-6. november og tag et kig ind i fremtidens serviceydelser til idrætssektoren på Messen den 7. november.

Forrige
Forrige

Træningslejr for kommuner

Næste
Næste

Reformer, erfaringer, nytænkning, potentialer, facilitetspolitik – og god sladder…